Domowy gyros

4.5 (173 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczna alternatywa dla fast foodu z budki. Jest tańsza, a przede wszystkim zdrowsza. A skladniki możemy wybierać wg własnych upodobań.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 placków tortilli
    1 filet z kurczaka podwójny
    1/2 małej kapusty pekińskiej
    1 ogórek
    2 pomidory
    1 cebula czerwona
    SOS CZOSNKOWY:
    jogurt naturalny
    2-3 łyżki majonezu
    3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona wg uznania
    MARYNATA DO MIĘSA:
    2-3 łyżki oleju lub oliwy
    Wg uznania:
    Przyprawa do drobiu
    Sól
    Pieprz
    Słodka i ostra papryka mielona
    Czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Domowy gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Składniki na sos mieszamy ze sobą i także odstawiamy do lodówki. można to przygotować dzień wcześniej żeby składniki lepiej się "przegryzły" .
    2. Kapustę szykujemy, cebulę kroimy w cienkie plasterki, a ogórka i pomidory w kostkę lub paski.
    3. Smażymy mięso na suchej i rozgrzanej patelni.
    4. Placki tortilli przygrzewamy na suchej patelni po kilkanaście sekund z każdej strony.
    5. Na folię aluminiową kładziemy podgrzaną tortille i smarujemy 1 łyżką sosu. Kładziemy składniki: mięso, kapustę, cebulę, pomidor i ogórek. Całość polewamy sosem i zawijamy tortille- najpierw od dołu, potem boki. Najlepiej jest przygotować wszystkie tortille na folii , a następnie układać po równo składniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować