Domowy dżem gruszkowo-malinowy z szybkowara

5 (141 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowy dżem jest najlepszy, przygotowany w szybkowarze jest aromatyczny, zaoszczędza czas gotowania..........SMACZNEGO!!!

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • gruszki 3 kg, maliny 5 dużych opakowań=2 kg, imbir 1 łyżka, cukier 3/4 kg, kakao 4 łyżki, 3:1 dżem fix 2 opakowania woda 2 litry
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Domowy dżem gruszkowo-malinowy z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. umyte maliny wsypać do garnka szybkowara, umyte gruszki, połówki bez gniazdek nasiennych dodać do malin
  • etap 2. do owoców wlać wodę (po odlaniu nadmiaru soku będzie do picia wymieszany z wodą i cukrem), wsypać imbir, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
  • etap 3. odlać nadmiar soku, powinno mało zostać, wsypać cukier, kakao, dżem fix i blenderem zmiksować dokładnie, ponownie zagotować z 2 minuty mieszać cały czas
  • etap 4. do wyparzonych słoików nakładać gorący dżem, zakręcić, słoik postawić na zakrętce na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, przechowywać w ciemnym miejscu

Porady

nigdy nie daje cukru do owoców w szybkowarze (raz dałam i dno się przypaliło),zawsze daję na koniec przy miksowaniu, sok wykorzystuję do picia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować