domowe tortille - ciasto

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

fajne elastyczne ciasto, troszkę trzeba się nawałkować, ale efekt wart wysiłku

  • 30 min

Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej tortowej
    1 łyżka oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 ml mocno ciepłego mleka
    0,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Domowe tortille - ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, oliwę, sól i zagnieść elastyczne ciasto, włożyć do woreczka foliowego, zostawić na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych kawałków (u mnie każdy miał 50-60 gram), rozwałkować cienko, smażyć na patelni bez tłuszczu na większym ogniu dopóki nie pojawią się brązowe plamki na stronie smażonej oczywiście :).

    Po usmażeniu tortille przykryć zwilżoną ściereczką kuchenną, wtedy zmiękną i będą bardziej elastyczne.

    Podawać z ulubionymi dodatkami lub jako przegryzka np do zupy gulaszowej lub chili con carne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Mąka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować