Domowe tofu z fasoli

5 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Tofu, które kupujemy w sklepach powstaje na bazie soi, czasem z mąki ciecierzycy , to alternatywa dla pracochłonnego oryginalnego tofu pochodzącego z Azji. Ja przygotowałam na bazie fasolki o nazwie "piękny Jaś", ale świetnie sprawdzi się łubin, cieciorka czy fasolka pinto. Powstałe fasolowe tofu, podobnie jak oryginalny odpowiednik można smażyć, podawać na kanapkach czy w sałatkach

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 puszka 400g fasolki piękny Jaś - po odcedzeniu 240 g
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka pasty tahini
    4 łyżki oleju rzepakowego na zimno tłoczonego
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
    1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej

    1 arkusz papieru śniadaniowego lub gaza
    pojemnik
    blender + wysokie naczynie do miksowania
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ser

Domowe tofu z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe tofu z fasoli 1. Odcedzoną fasolkę wsypałam do wysokiej miski, następnie dodałam pozostałe składniki. Całość zmiksowałam na gęstą i gładką masę.
  • Domowe tofu z fasoli 2. Zwykły pojemnik do przechowywania żywności, wyłożyłam arkuszem papieru śniadaniowego (takiego do owijania kanapek)
  • Domowe tofu z fasoli 3. Przełożoną masę - zakrywam papierem i pokrywką od pojemnika, wstawiam na noc do lodówki
  • Domowe tofu z fasoli 4. Następnego dnia , odlewam z pojemniczka nadmiar płynu. Pojemniczek wycieram. Schłodzone "tofu" odwijam z papieru i przekładam do suchego pojemniczka.
  • 5. Gotowe tofu - przechowuję w lodówce nie dłużej niż 3 dni, ze względu na zawartość surowego czosnku.

Porady

Zamiast papryki wędzonej, można dodać innych przypraw np. ziaren czarnuszki, kminku Wielkość i kształt pojemnika zależą od formy jaką uzyskamy - prostokątny blok Ja użyłam fasolki z puszki, bo nie miałam ochoty moczyć i gotować suchej. Jeżeli używam gazy zamiast papieru, wtedy pojemniczek wykładam ręcznikiem kuchennnym, co pozwala na sprawne odprowadzenie namiaru płynu Z podanej porcji powstaje 1 blok tofu. Ważne, by odcedzić dobrze fasolkę, ilość oleju jest potrzebna by zmiksować i uformować blok, który nie będzie się kleił do papieru. Musi powstać gęsta i dosyć zwarta masa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować