Tofu, które kupujemy w sklepach powstaje na bazie soi, czasem z mąki ciecierzycy , to alternatywa dla pracochłonnego oryginalnego tofu pochodzącego z Azji. Ja przygotowałam na bazie fasolki o nazwie "piękny Jaś", ale świetnie sprawdzi się łubin, cieciorka czy fasolka pinto. Powstałe fasolowe tofu, podobnie jak oryginalny odpowiednik można smażyć, podawać na kanapkach czy w sałatkach
5 (5 ocen)
Porady
Zamiast papryki wędzonej, można dodać innych przypraw np. ziaren czarnuszki, kminku Wielkość i kształt pojemnika zależą od formy jaką uzyskamy - prostokątny blok Ja użyłam fasolki z puszki, bo nie miałam ochoty moczyć i gotować suchej. Jeżeli używam gazy zamiast papieru, wtedy pojemniczek wykładam ręcznikiem kuchennnym, co pozwala na sprawne odprowadzenie namiaru płynu Z podanej porcji powstaje 1 blok tofu. Ważne, by odcedzić dobrze fasolkę, ilość oleju jest potrzebna by zmiksować i uformować blok, który nie będzie się kleił do papieru. Musi powstać gęsta i dosyć zwarta masa
Komentarze