Domowe hamburgery z frytkami z blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy wodę. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ziemniaki kroimy na słupki o grubości ok. 1cm i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy 5 minut na sporym ogniu. Odsączamy. Na blaszce rozprowadzamy 4 łyżki oliwy lub oleju. Posypujemy ją solą i pieprzem. Wrzucamy ziemniaki. Ponownie solimy, posypujemy papryką. Mieszamy, aby ziemniaki pokryły się oliwą i przyprawami. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy, aż nabiorą złotego koloru (ok. 20 minut).
2.Mięso dość mocno solimy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy słodką paprykę, sos Worcester, ketchup i tabasco. Można doprawić ziołami, aby hamburgery były bardziej aromatyczne. Formujemy hamburgery i nacieramy z obu stron oliwą lub olejem. Rozgrzewamy patelnię. Hamburgery smażymy bez tłuszczu ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Porady
Podajemy z surówką lub ulubionymi dipami. Do domowych frytek świetnie pasuje sos czosnkowy.
Komentarze