Domowe hamburgery z frytkami z blachy

4.5 (172 ocen)

  • 15 min

Pyszna, a przede wszystkim zdrowsza wersja fast food bez wychodzenia z domu.

  • 15 min

Składniki:

  • Dla 2 osób:
    • 300 g mięsa mielonego wołowego (ale może być też mieszane)
    • 3 łyżki papryki słodkiej w proszku
    • 2 łyżeczki sosu Worcester
    • 3 łyżki ketchupu
    • kilka kropel sosu tabasco (opcjonalnie)
    • sól i pieprz
    • oliwa lub olej
    • ewentualnie tymianek, czosnek
    Frytki:
    • 8 dużych ziemniaków
    • sól, pieprz, papryka słodka w proszku
    • oliwa lub olej
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Domowe hamburgery z frytkami z blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ziemniaki kroimy na słupki o grubości ok. 1cm i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy 5 minut na sporym ogniu. Odsączamy. Na blaszce rozprowadzamy 4 łyżki oliwy lub oleju. Posypujemy ją solą i pieprzem. Wrzucamy ziemniaki. Ponownie solimy, posypujemy papryką. Mieszamy, aby ziemniaki pokryły się oliwą i przyprawami. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy, aż nabiorą złotego koloru (ok. 20 minut).
  • 2. Mięso dość mocno solimy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy słodką paprykę, sos Worcester, ketchup i tabasco. Można doprawić ziołami, aby hamburgery były bardziej aromatyczne. Formujemy hamburgery i nacieramy z obu stron oliwą lub olejem. Rozgrzewamy patelnię. Hamburgery smażymy bez tłuszczu ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Porady

Podajemy z surówką lub ulubionymi dipami. Do domowych frytek świetnie pasuje sos czosnkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować