Kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybka, tania, a przede wszystkim pyszna przekąska.

  • 10 min

Składniki:

  • • 1 op. schłodzonego ciasta francuskiego
    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 2 listki laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • przyprawa do potraw z kapusty
    • 1 żółtko
    • majeranek
    • sól, pieprz

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z soku, żeby nie była za kwaśna, szatkujemy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gdy kapusta będzie miękka wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie i doprawiamy do smaku przyprawą do kapusty, pieprzem i solą ( ja do farszu dodaję również majeranek).
  • 2. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdy kwadracik układamy sporą łyżkę farszu i sklejamy ze sobą naprzeciwległe wierzchołki. Żółtko roztrzepujemy widelcem i małym pędzelkiem smarujemy każdego kapuśniaczka, co sprawi, że po upieczeniu będą one złociste. Na koniec posypujemy je lekko majerankiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 10 minut.

Porady

Podajemy z barszczem czerwonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy