Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.bułeczki ziołowe:
Do dużej miski wsypać mąkę i wymieszać razem z drożdżami, następnie dodać olej, cukier, sól i znowu wymieszać. Stopniowo dolewać wodę, na koniec dodać zioła prowansalskie i zagnieść ciasto. Odstawić na pół godziny. Wyrobione ciasto podzielić na 9 części, uformować bułki, górę posmarować żółtkiem i posypać tymiankiem. Piec ok 25 minut w temperaturze 160°C.
sos:
Ogórki konserwowe, czosnek, oraz cebulę trzemy na tarce na najmniejszych oczkach, dodajemy majonez, musztardę, słodką paprykę, cukier oraz ocet winny. Wszystko mieszamy.
Pierś z kurczaka kroimy jak na kotlety i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Obtaczamy w jajku, następnie bułce tartej i smażymy na patelni.
Ogórki, sałatę, czerwoną cebulę oraz pomidory kroimy w plasterki.
Bułki przekrajmy na pół. Dodajemy kolejno: sos, sałatę, pierś z kurczaka, sos, cebulę czerwoną, ogórek, pomidor, sos oraz prażoną cebulkę. Na końcu wbijamy wykałaczkę, aby nasz hamburger się nie rozwalił oraz wygodniej się go jadło.
Porady
Hamburgery najlepiej jeść od razu po przygotowaniu, póki pierś z kurczaka jest ciepła i sos świeży.
Komentarze