Kawowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na najwyższych obrotach na sztywną pianę, następnie przez minutę dodajemy cukier, cały czas miksując do uzyskania lśniącej i sztywnej piany. Mąki przesiewamy do osobnej miseczki i mieszamy je ze sobą. Żółtka dodajemy do piany miksując na najniższych obrotach. Następnie powoli dodajemy po łyżce mąki nadal miksując na najniższych obrotach.
Dno oraz boki tortownicy smarujemy margaryną oraz obsypujemy bułką tartą (biszkopt będzie wtedy bardziej chrupiący). Wylewamy ciasto.
Wkładany do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-40 min w temperaturze 160°C.
Krem:
Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Odkładamy pół szklanki białego kremu do dekoracji, do reszty dodajemy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i miksujemy.
Poncz:
Do ciepłej wody dodajemy rum, kawę oraz cukier i mieszamy.
Ostudzony biszkopt przekrajmy na dwie części. Górną część nasączamy ponczem (od strony przekrojonej), na dolną dajemy kawową masę. Przekładamy i na koniec dekorujemy.
Porady
Biszkopt przekładamy oraz obracamy bardzo szybko, aby nasiąknięty ponczem nie rozwalił się.
Komentarze