Kawowe szaleństwo

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię kawę, torcik upiekłam ze składników które miałam pod ręką. Uwielbiam eksperymentować.

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    krem:
    1 litr śmietanki 30%
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki cukry pudru

    poncz:
    1/2 szklanki ciepłej wody
    2kieliszki rumu
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka cukru

Kawowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na najwyższych obrotach na sztywną pianę, następnie przez minutę dodajemy cukier, cały czas miksując do uzyskania lśniącej i sztywnej piany. Mąki przesiewamy do osobnej miseczki i mieszamy je ze sobą. Żółtka dodajemy do piany miksując na najniższych obrotach. Następnie powoli dodajemy po łyżce mąki nadal miksując na najniższych obrotach.
    Dno oraz boki tortownicy smarujemy margaryną oraz obsypujemy bułką tartą (biszkopt będzie wtedy bardziej chrupiący). Wylewamy ciasto.
    Wkładany do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-40 min w temperaturze 160°C.

    Krem:
    Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Odkładamy pół szklanki białego kremu do dekoracji, do reszty dodajemy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i miksujemy.

    Poncz:
    Do ciepłej wody dodajemy rum, kawę oraz cukier i mieszamy.

    Ostudzony biszkopt przekrajmy na dwie części. Górną część nasączamy ponczem (od strony przekrojonej), na dolną dajemy kawową masę. Przekładamy i na koniec dekorujemy.

Porady

Biszkopt przekładamy oraz obracamy bardzo szybko, aby nasiąknięty ponczem nie rozwalił się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy