Domowa pizza z warzywami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miski, następnie wsypujemy cukier i wlewamy około 100 ml wody. Tak przygotowany zaczyn na pizzę mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Gdy już zaczyn jest gotowy dodajemy pozostałe składniki; pozostałą wodę, mąkę i sól. Zagniatamy ciasto, na koniec wlewamy olej i ponownie zagniatamy. Ciasto na pizzę powinno ładnie odchodzić od rąk i miski. Jeżeli jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki. Ciasto możemy również wyrobić mikserem z hakami. Ciasto powinno być dość długo wyrabiane.
Wyrobione gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut aby ciasto ładnie podrosło.
Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Możemy lekko posmarować olejem.
Na przygotowaną blaszkę wykładamy ciasto i spłaszczamy i formujemy koło. Brzegi ciasta na pizzę powinny być grubsze.
Uformowane ciasto smarujemy ketchupem. Ketchup używamy taki jak lubimy łagodny lub pikantny.
Na tak przygotowany spód pizzy wkładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a cukinię w plastry.
Warzywa układamy na pizzy.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra dół. Pieczemy 15-20 minut. Pod koniec pieczenia wyjmujemy pizzę i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy do rozpuszczenia się sera około 5 minut.
Porady
Przygotowaną domową pizzę z warzywami i kiełbasą podajemy z ulubionym sosem. Polecam czosnkowy lub tysiąca wysp.
Komentarze