domowa ćwikła

4.47 (203 ocen)

na każde święta i ważniejsze uroczystości jest to obowiązkowy dodatek do mięs. tradycyjnie od pokoleń w naszej rodzinie i u mnie też :)

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych ćwikłowych(charakteryzują się intensywną barwą)
    słoiczek chrzanu tartego 160 g - standardowy na rynku
    3 łyżki cukru
    soli do smaku
    2-3 łyżki octu 10%
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ćwikła Dodatki Buraczki

Domowa ćwikła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. buraki należy dobrze umyć i z łupiną ułożyć w garnku, zalać wodą i wsypać płaską łyżkę soli. sól nadaje burakom smaku i aromatyczności oraz nie pozwala im się wygotować. Buraki w zależności od grubości gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. zimne obieramy ze skórki (schodzi idealnie) i ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tartce. do buraków dodajemy chrzan (czasami trzeba go więcej ale doprawiamy wg uznania), cukier, ocet i cukier- nadaje winności ćwikle.
    ćwikłę dobrze wymieszaną odstawiamy na jakieś 10 - 15 min żeby smaki się przegryzły i dopiero po tym czasie próbujemy. dosalamy lub dosładzamy, czy dodajemy ocet lub chrzan to wszystko według własnego smaku.


    najczęściej podaje do mięs i swojskich wędlin.

Porady

chrzan może być na occie lub kwasku cytrynowym ale żeby nie był ze śmietaną, bo wyjdzie różowe a nie czerwone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Ocet Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować