Jest to potrawa, ktora m.in. przyrządzałam podczas diety Dukana:)
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
główka kapusty włoskiej
1 jajko
2 cebule
6-8 pieczarek
2 łyżki musztardy DIJON (bo taka jest bez cukru)
sok pomidorowy bez cukru (nie całe pół litra)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Dietetyczne gołąbki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i pieczarki kroimy, nastepnie podsmażamy na patelni.
Do mięsa dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, pieczarki oraz musztardę, sól, pieprz i czosnek. Następnie dokladnie wyrabiamy masę.
2.Liście kapusty obgotowujemy we wrzątku i usuwamy grube nerwy z każdego liścia.
Mięso nakładamy na liście kapusty i zawijamy . Układamy na dnie garnka drobne lub nie zużyte liście,nastepnie gołąbki i podlewmy ok 3/4 szkl wody oraz ok. 1 szkl soku pomidorowego.
3.Dusić ok 40 min pod przykryciem. W razie potrzeby podlewamy jeszcze sokiem pomidorowym.
Do sosu dodajemy koncentrat, zagęszczamy skrobią i doprawiamy do smaku.
Komentarze