Dessert crémeux - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i wlewamy do płaskiego naczynia by zastygła. Chłodzimy w lodówce.
2.Kruche ciasto zagniatamy i rozprowadzamy cienko na blasze. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (aż się przyrumieni).
3.Śmietankę ubijamy a następnie ucieramy serek z cukrem pudrem. Gdy się ładnie utrze stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Zastygniętą galaretkę kroimy w drobną kosteczkę i dokładamy do masy serkowej. Mieszamy.
4.Ostygnięte ciasto nasączamy ponczem z wódki, soku z cytryny, wody i cukru a następnie wycinamy 12 krążków (najlepiej szklaneczką w której chcemy robić deserek) oraz 6 małych kwiatuszków. Na dnie każdej szklaneczki układamy krążek, kilka plasterków banana, łyżkę-półtorej łyżki kremu (tak do polowy szklaneczki), kolejny krążek, plasterki banana i znów krem. Przykrywamy kwiatuszkiem i posypujemy startą gorzką czekoladą.
5.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Porady
warto dopasować ilość cukru do siebie gdyż nie każdy lubi jednakowo słodkie rzeczy
Komentarze