Dessert Crémeux

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatny deserek na ciepłe dni

  • 60 min

Składniki:

  • 85 g margaryny
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    2 łyżki śmietany
    proszek do pieczenia
    cukier waniliowy
    KREM:
    200g śmietany kremówki
    200g nerka naturalnego 0%
    2-3 łyżki cukru pudru
    galaretka cytrynowa
    DODATKOWO:
    czekolada deserowa
    2 duże banany
    DO NASĄCZENIA:
    wódka
    cukier
    woda
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dessert crémeux - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i wlewamy do płaskiego naczynia by zastygła. Chłodzimy w lodówce.
  • 2. Kruche ciasto zagniatamy i rozprowadzamy cienko na blasze. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (aż się przyrumieni).
  • 3. Śmietankę ubijamy a następnie ucieramy serek z cukrem pudrem. Gdy się ładnie utrze stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Zastygniętą galaretkę kroimy w drobną kosteczkę i dokładamy do masy serkowej. Mieszamy.
  • 4. Ostygnięte ciasto nasączamy ponczem z wódki, soku z cytryny, wody i cukru a następnie wycinamy 12 krążków (najlepiej szklaneczką w której chcemy robić deserek) oraz 6 małych kwiatuszków. Na dnie każdej szklaneczki układamy krążek, kilka plasterków banana, łyżkę-półtorej łyżki kremu (tak do polowy szklaneczki), kolejny krążek, plasterki banana i znów krem. Przykrywamy kwiatuszkiem i posypujemy startą gorzką czekoladą.
  • 5. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

warto dopasować ilość cukru do siebie gdyż nie każdy lubi jednakowo słodkie rzeczy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować