Deser kokosowo-borówkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetny na drugie śniadanie jak i na podwieczorek, polecam!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Serek mascarpone - 250 g

    Napój mleczny o smaku kokosowym - 250 g

    Żelatyna - 1 łyżeczka

    Mleko - 25 ml


    Dodatkowo:

    Herbatniki kakaowe - kilka sztuk

    Borówki - ilość według uznania

    Galaretka przezroczysta - 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser kokosowo-borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Herbatniki rozgniatamy i wsypujemy na dno pucharków.
  • 3. Żelatynę zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy, cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Studzimy.
  • 4. W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone. Dolewamy napój kokosowy i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Masę przekładamy do pucharków na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 5. Po tym czasie rozlewamy do pucharków połowę tężejącej galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, na wierzchu układamy borówki, zalewamy pozostałą częścią galaretki. Ponownie chłodzimy w lodówce.

Porady

Moja rada: zamiast napoju kokosowego możemy użyć mleka kokosowego zmieszanego z 1 łyżką cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować