Deser kokosowo-borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Herbatniki rozgniatamy i wsypujemy na dno pucharków.
3.Żelatynę zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy, cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Studzimy.
4.W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone. Dolewamy napój kokosowy i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Masę przekładamy do pucharków na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
5.Po tym czasie rozlewamy do pucharków połowę tężejącej galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, na wierzchu układamy borówki, zalewamy pozostałą częścią galaretki. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Porady
Moja rada: zamiast napoju kokosowego możemy użyć mleka kokosowego zmieszanego z 1 łyżką cukru pudru.
Komentarze