CIASTO MARCHEWKOWE Z POLEWĄ Z SERKA KANAPKOWEGO

4.48 (145 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto z ciekawą polewą

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    1 szklanka cukru
    4/5 szklanki oleju
    1 łyżka kakao
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka cynamonu
    400 g marchwi startej na grubych oczkach
    50 g rodzynek
    60 g posiekanych orzechów laskowych (ewentualnie włoskich)

    Składniki polewa:
    50 g miękkiego masła
    100 g cukru pudru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    150 g dobrego śmietankowego serka kanapkowego
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z polewą z serka kanapkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Olej, cukier i kakao zmiksować na gładką masę, dodając kolejno po jednym jajku. Do przygotowanej masy dodać powoli mąkę wymieszaną z cukrem wanilinowym, sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Dodać bakalie i marchew – dokładnie wymieszać.
    Piec w wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem formie (24 cm) w temperaturze 175oC około 45 min. – do tzw. suchego patyczka.
    POLEWA:
    Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, wyłożyć na wystudzone ciasto. Włożyć całość do lodówki do stężenia.

Porady

Wierzch ciasta można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować