Delicja śmietankowo jabłkowa

4.5 (153 ocen)

Jest tak delikatna i lekka, że mogłabym ją jeść i jeść :P

Składniki:

  • BISZKOPT
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszek do pieczenia


    MASA JABŁKOWA
    1,5 obranych jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    1/3 szklanki wody


    MASA ŚMIETANOWA
    2 opakowania bitej śmietany w proszku
    2-3 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Delicja śmietankowo jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z resztą. Piec w temp. 160-180C ok. 20 min
  • 2. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dusić z wodą ok.15 min. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śnieżki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy żelatyna zacznie tężeć dodać do śmietany.

    Przełożenie biszkopt-masa jabłkowa-masa śmietanowa- biszkopt-masa jabłkowa

Porady

Ciasto najlepiej przekładać etapowo. Kiedy jabłka już będą zastygać należy wyłożyć je na dwa biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie przygotować masę śmietanową i przełożyć placki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować