Torcik Sowa

4.5 (174 ocen)

Próbny torcik wykonany dla mojej córci na roczek. Mina rodziny wynagradza czas poświęcony w przygotowanie. Nie dość, że wszystkim się podobał to do tego bardzo smaczny. Polecam

Składniki:

  • Dwa biszkopty
    Składniki na jeden
    6 jajek
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń waniliowy

    Masa czekoladowa
    200 g masła
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    60-70 g czekolady ( u mnie mleczna wiec tylko 1 łyżka cukru)

    Masa cappuccino
    200 g masła
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    50g sypkiej kawy cappuccino

    Masa cukrowa gotowa bądź zrobiona samodzielnie
    800g cukru-pudru (plus dodatkowo zapas do podsypywania)
    70ml zimnej wody
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki masła
    100g glukozy w proszku
    Kilka kropli olejku zapachowego ( u mnie waniliowy)

    Dodatkowo
    Żółty, brązowy, niebieski, oraz czerwony barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik sowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty
    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier , żółtka. Następnie delikatnie łączymy masę jajeczną z przesianymi mąkami wraz z proszkiem i budyniem. Wylewamy do żaroodpornej miski u mnie o średnicy.( Akurat zostało trochę ciasta i wlałam do małej bulionówki i wyszła mała sowa). Pieczemy na niższym poziomie piekarnika w 180 stopniach przez 30-35 minut do tzw „ suchego patyczka”. Z drugim postępujemy tak samo.
  • 2. Masa czekoladowa
    Jajka wraz z cukrem ubijamy na parze. Gdy podwoją swoją objętość wsypujemy startą na tarce czekoladę. Miksujemy do momentu rozpuszczenia się czekolady . Studzimy. Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce masy jajeczno-czekoladowej.
  • 3. Masa cappuccino
    Jajka wraz z cukrem ubijamy na parze. Gdy podwoją swoją objętość wsypujemy sypką kawę cappuccino . Miksujemy do momentu rozpuszczenia się kawy . Studzimy. Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce masy jajeczno-cappuccinowej.
  • 4.
    Masa cukrowa
    W 70 ml zimnej wody rozpuszczamy żelatynę ( nie wszystko się rozpuści), wsypujemy glukozę i mieszamy, dodajemy olejek zapachowy. Wszystko stawiamy na bardzo małym ogniu, non stop energicznie mieszając do momentu, aż wszystko się rozpuścimy, uważając aby nam się nie zagotowało. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści. Do dwóch misek przesiewamy cukier puder mniej więcej po połowie. Do dużej miski wlewamy roztwór żelatyny z glukoza i zawartość jednej miski z cukrem pudrem . Mieszamy na początku łyżką, a później gdy masa zgęstnieje zagniatamy ręcznie na stolnicy. Dosypujemy cukru pudru do momentu aż masa stanie się plastyczna. Może się zdarzyć, że zostanie nam cukru pudru, ale równie dobrze może się zdarzyć że trzeba będzie dosypać więcej cukru pudru.
  • 5. Biszkopty przecinamy na 3 części ( małe na dwie części) . Przekładamy na przemian masami ( masy dajemy dość cienko, aby tort nam się nie rozjechał). Układamy na sobie dwa półkola, tak aby powstała kula. Boki smarujemy cieniutko pozostałą masą. Masę cukrową barwimy. Z brązowej i różowej masy cukrowej wycinamy literatka kółka, które później przyklejamy na kuli. Tworzą piórka. Z białej masy wycinamy większe ( szklanka) na oczy sowy , z niebieskiej masy tworzymy wstążkę oraz środek oczu sowy. Z żółtej masy robimy stopy i nos sowy. Z brązowej masy robimy również uszy sowy.

Porady

Mi z podanych składników wyszła duża i mała sowa. Masę najlepiej robić na maśle min. 80% wtedy ładnie nam stwardnieje w lodówce i mamy pewność, że tort będzie się ładnie trzymał. Biszkopty można nasączyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować