1.Jabłko przekrawamy na pół. Jedną połówkę układamy w całości na talerzu, drugą kroimy na cienkie półplasterki, z których zrobimy skrzydła dla naszej sówki, układając je po obu stronach połówki jabłka tak, by zachodziły w górnej części na siebie. Z kolejnego jabłka wykrawamy głowę sowy. Układamy ją nad wcześniej przygotowaną połówką jabłka. Uszy, w kształcie dwóch małych trójkątów wykrawamy z kolejnego kawałka jabłka. Oczy wykrawamy z sera mozzarella, można zrobić to nakrętką od butelki, źrenice robimy z borówki przekrojonej na pół. Dziób i pazury wycinamy z cząstki pomarańczy. Sowę "sadzamy" na gałęzi - u mnie posłużyła za nią laska cynamony, do "leśnego runa" wykorzystałam wcześniej upieczone i pokruszone ciasto szpinakowe, które ozdobiłam kilkoma borówkami.
Komentarze