jabłkowa sowa

2.25 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

tak podane jabłko skusi niejednego niejadka, a u dorosłego wywoła uśmiech na twarzy

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 zielone jabłka
    2 cząstki pomarańczy lub mandarynki
    kilka borówek
    plaster sera mozzarella
    laska cynamonu
Wystaw ocenę:

2.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowa sowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko przekrawamy na pół. Jedną połówkę układamy w całości na talerzu, drugą kroimy na cienkie półplasterki, z których zrobimy skrzydła dla naszej sówki, układając je po obu stronach połówki jabłka tak, by zachodziły w górnej części na siebie. Z kolejnego jabłka wykrawamy głowę sowy. Układamy ją nad wcześniej przygotowaną połówką jabłka. Uszy, w kształcie dwóch małych trójkątów wykrawamy z kolejnego kawałka jabłka. Oczy wykrawamy z sera mozzarella, można zrobić to nakrętką od butelki, źrenice robimy z borówki przekrojonej na pół. Dziób i pazury wycinamy z cząstki pomarańczy. Sowę "sadzamy" na gałęzi - u mnie posłużyła za nią laska cynamony, do "leśnego runa" wykorzystałam wcześniej upieczone i pokruszone ciasto szpinakowe, które ozdobiłam kilkoma borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować