Tort sowa

4.51 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 8 godz. 20 min

Urodzinowy prezent dla mojej chrześnicy Aleksandry. Waniliowy tort z truskawkowym kremem wedle jej życzenia. Mam nadzieję, że sprostałam wymaganiom.

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt waniliowy 3 sztuki (tortownica 24 cm)
    3x 4 jajka
    3x 100g mąki pszennej
    3x 30 g stopionego masła
    3x 1 łyżka cukru waniliowego
    3x 130 g cukru
    3x 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Krem truskawkowy:
    1 kg serka naturalnego (Vitello wiaderko)
    1 szkl mrożonego musu z truskawek
    ok. 4 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżeczki wody

    Krem maślany:
    1,5 kostki miękkiej margaryny
    6 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Poncz:
    1,5 cytryny
    1,5 szklanki wody
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    minimum 1 kg masy cukrowej
    ok 15 okrągłych biszkopcików
    barwniki
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort sowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt waniliowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, wanilię, potem dodajemy po jednym żółtku. Dosypujemy stopniowo przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). W ten sposób przygotowujemy kolejne dwa biszkopty.
  • 2. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Kiedy napęcznieję podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Serek ubijamy robotem stopniowo dodając mus truskawkowy oraz cukier. Ja miałam już posłodzone truskawki, dlatego podałam ilość cukru na oko. Na koniec dodajemy rozpuszczona żelatynę.
  • 3. Poncz: cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Krem maślany: miękką margarynę ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem.
  • Biszkopty nasączmy, przekładamy kremem a na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki. 5. Każdy biszkopt nasączamy ponczem. Krem truskawkowy nakładamy stopniowo po łyżce na środek. Będzie trochę rozlewał się po biszkopcie ale po schłodzeniu stężeje. Dlatego musimy zostawić około 1 cm przy brzegu aby po nałożeniu drugiego blatu krem nie wyciekł. Na wierzchu robimy niewielką kopułkę na która nakładamy okrągłe biszkopty. Również je nasączamy. Wstawiamy tort do lodówki na godzinę.
  • 6. Po tym czasie równomiernie nakładamy krem maślany. Również wstawiamy do lodówki. Kiedy tort będzie się chłodził przygotowujemy odpowiednie kolory masy cukrowej. Około 700-750 g potrzebujemy w kolorze różowym. Żeby powstał efekt delikatnego cieniowania niedokładnie rozprowadzamy barwnik. Najlepiej dodać sam proszek bez rozpuszczania w wodzie.
  • 7. Dekorowanie zaczynamy od niebieskiego koloru. Użyłam do tego foremki w kształcie niedużej gwiazdy. Z każdej wycinałam końcem romby. Nakładamy je od dołu. Łatwiej będzie, jeżeli na torcie narysujemy sobie łuk, w którym będziemy przyklejać niebieskie elementy.
  • 8. Do wycinania różowych "piórek" użyłam puszki po koncentracie pomidorowym o wadze 70 g. Odcięłam dno i nadałam jej lekko owalny kształt. Elementy również nakładamy od dołu. Z pozostałej masy robimy uszy,oczy, kwiatki, dziób, nogi oraz listki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować