Przepis jest szczególny , ponieważ nie jest Polskim daniem . Ilekroć go nie robie zawsze wszystkim smakuje i zawsze się udaje
30 min
Składniki:
Ciasto :
1kg mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2 szkladnki przegotowanej wody
Nadzienie :
pół kilo mięsa mielonego
1 cebula
pół szklanki mleka
sól pieprz do smaku
1.Odsypujemy do miski pół kilo mąki , dodajemy sól i zalewamy dwiema szklankami wrzątku . Mieszamy łyżką i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Do mięsa mielonego dodajemy startą cebule , sól pieprz do smaku i dolewamy pół szklanki mleka , należy dobrze wymieszać . Mleko powinno całkowicie wsiąknąć w mięso .
3.Zagniatamy wystygniętą mase ( może być lekko ciepła ) z pozostałą mąką , tak jak na pierogi
4.rozwałkowujemy cienko ciasta , wycinamy koła ( najlepiej talerzem deserowym ) smarujemy cienko mięsem środek ciasta . Nakładać po łyżce i sklejać jak zwykłe pierogi . Nie można kłaść nadzienia zbyt dużo , bo takie czybureki pozostaną w środku niedosmażone .
5.Smarzyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor . Podawać gorące najlepiej z surówką .
Porady
Czybureki znakomicie smakują z czerwonym barszczykiem podanym w filiżance
Komentarze