Czy można babkę jeść z rosołem ?

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja Babcia gotowała świąteczny rosól z tzw. ,, babeczkami" z kaszy manny.

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kury( tak ok. 1,5 kg )
    0,5 kg wołowiny rosołowej
    2 ćwiartki kurczaka *
    2 piersi z kurczaka *
    2 cebule
    1 goździk
    4 marchewki
    2 duże pietruszka
    1/8 selera
    ½ pora
    1 gałązka lubczyku
    1 kapelusz suszonego prawdziwka
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    2 łyżeczki soli
    maggi w płynie
    1 łyżka usiekanej natki pietruszki
    2,5 litra wody

    1 łyżeczka masła
    3 łyżki usiekanego koperku
    10 łyżek kaszy manny ( płaskich)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Czy można babkę jeść z rosołem ? - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosól- gotowanie 1. Kurę , wołowinę i kurczaka podzielić na kawałki - umyć i ułożyć w dużym garnku .Oczyścić warzywa ( marchew , seler , pietruszkę , por ) - dodać do mięsa .
    Cebule obrać z wierzchnich łusek ( trochę brązowych zostawić ) , odciąć ogonki . Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią cebule i 2 marchewki . Smażyć bez tłuszczu tak by cukier zawarty w cebuli i marchwi zaczął sie karmelizować - na wierzchu utworzą się brązowe plamki . Dołożyć do garnka .
    Zalać zimna woda . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować ok. 3 godziny na małym gazie ( rosół ma tylko ,,pyrkać").
  • Rosół z koprem 2. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa - przecedzić . Doprawić maggi .

    Jeśli w trakcie gotowania woda za bardzo wyparuje uzupełniamy tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .
    Odlać 2 szklanki rosołu do małego garnuszka ,dodać pokrojony koperek
  • kasza manna z zimna wodą 3. i rozrobioną w zimnej wodzie kaszę mannę .
  • Kasza manna na rosole 4. Foremki do babeczek ( albo po kilka małych na porcje albo po jednej dużej - ja tak wolę ) - posmarować masłem . Kaszę ugotować na bardzo gęsto .
  • Manna w foremkach 5. Wylać do foremek i zostawić do zastygnięcia *****
  • Babeczka z kaszy manny 6. Delikatnie obracać foremki nad talerzem tak by babeczki z kaszy ułożyły sie na dnie . Oblać gorącym rosołem . Udekorować plasterkami marchewki . Posypać natka z pietruszki .

Porady

Z tej porcji wychodzi dla 4 osób : rosół , baza na 2 zupę , galaretki na kolację , pierogi ( krokiety , naleśniki ) * dokładam kurczaka bo za jednym gotowaniem będę mieć potrawkę ( kura jest za sucha na to ) ** nie polecam opalania cebuli i marchewki nad gazem bo lotne wszystkie szkodliwe ,,brudy" z gazu osiadają na naszych warzywach *** mięso z kury i wołowiny razem z mięsem używam na zrobienie galaretek z drobiu , pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem lub do pieczenia pasztetu ( oczywiście dodając resztę mięs to jest pieczonego mięsa , wątróbki , boczku ). ****Nie szumuję rosołu w trakcie gotowania bo ,, szumowiny " to czyste białko .W trakcie gotowania rozpuści się wzbogacając smak rosołu , a ta odrobina która zostanie osiądzie na dnie .Nigdy mi rosół nie zmętniał pomimo tego ,że nie ściągam szumowin . ***** z tej porcji kaszy manny wychodzi 4 średniej wielkości ,,babeczki"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować