Moja Babcia gotowała świąteczny rosól z tzw. ,, babeczkami" z kaszy manny.
0 (0 ocen)
Porady
Z tej porcji wychodzi dla 4 osób : rosół , baza na 2 zupę , galaretki na kolację , pierogi ( krokiety , naleśniki ) * dokładam kurczaka bo za jednym gotowaniem będę mieć potrawkę ( kura jest za sucha na to ) ** nie polecam opalania cebuli i marchewki nad gazem bo lotne wszystkie szkodliwe ,,brudy" z gazu osiadają na naszych warzywach *** mięso z kury i wołowiny razem z mięsem używam na zrobienie galaretek z drobiu , pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem lub do pieczenia pasztetu ( oczywiście dodając resztę mięs to jest pieczonego mięsa , wątróbki , boczku ). ****Nie szumuję rosołu w trakcie gotowania bo ,, szumowiny " to czyste białko .W trakcie gotowania rozpuści się wzbogacając smak rosołu , a ta odrobina która zostanie osiądzie na dnie .Nigdy mi rosół nie zmętniał pomimo tego ,że nie ściągam szumowin . ***** z tej porcji kaszy manny wychodzi 4 średniej wielkości ,,babeczki"
Komentarze