Kluski francuskie z domowym rosołem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Oddziel żółtka od białek
2. Utrzyj żółtka z masłem na pulchną masę, posól
3. Ubij białka na sztywna pianę
4. Zagotuj rosół
5. Wymieszaj bardzo lekko mąkę, utarte żółtka dodając do masy partiami pianę
6. Gotową masę wkładaj delikatnie łyżką na gotujący się rosół (wypełnienie łyżki ¾ jej pojemności). Łyżkę można moczyć w garnuszki z zimną wodą przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta
7. Zmniejsz płomień pod rosołem, nakryj garnek przykrywką
8. Kluski po chwili napęcznieją, gotuj dalej przez 2-3 minuty
Porady
ilość mąki może być nieco mniejsza lub większa w zależności od wielkości użytych jaj. Ciasto na kluski powinno być bardzo gęste, ale nie twarde
Komentarze