Kluski francuskie z domowym rosołem

5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 2 osób

Mój smak dzieciństwa - uroczysty obiad w gronie najbliższych

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Domowy, esencjonalny rosół z kury lub inny mięsny
    Natka pietruszki
    Koper zielony

    Kluski:
    2 jajka
    płaska łyżka masła
    ok. 2/3 szklanki mąki
    sól
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Rosół Kluski

Kluski francuskie z domowym rosołem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oddziel żółtka od białek
    2. Utrzyj żółtka z masłem na pulchną masę, posól
    3. Ubij białka na sztywna pianę
    4. Zagotuj rosół
    5. Wymieszaj bardzo lekko mąkę, utarte żółtka dodając do masy partiami pianę
    6. Gotową masę wkładaj delikatnie łyżką na gotujący się rosół (wypełnienie łyżki ¾ jej pojemności). Łyżkę można moczyć w garnuszki z zimną wodą przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta
    7. Zmniejsz płomień pod rosołem, nakryj garnek przykrywką
    8. Kluski po chwili napęcznieją, gotuj dalej przez 2-3 minuty

Porady

ilość mąki może być nieco mniejsza lub większa w zależności od wielkości użytych jaj. Ciasto na kluski powinno być bardzo gęste, ale nie twarde

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Masło Natka pietruszki Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować