Czeskie kanapki

4.5 (181 ocen)

  • 10 min

Nazwa czeskie kanapki nie jest przypadkowa.Przepis na nie dostałam od mojej kochanej ś.p.cioci Stasi, która przez wiele lat mieszkała w Czechach i to ona nauczyła mnie je robić.Są wyśmienite i tanie.

  • 10 min

Składniki:

  • - 150 g żółtego sera ( gouda lub edamski )
    - 2 jajka
    - 5 całych kromek jasnego pieczywa
    - pomidor
    - cebulka lub szczypiorek
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Kanapki

Czeskie kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Do jajek dodajemy żółty ser, wszystko razem mieszamy aby powstała gęsta masa serowo-jajeczna.
  • 3. Każdą kromkę chleba smarujemy masą serową, nie za grubo ( masa powinna dobrze przylegać do pieczywa, nie może być rzadka).
  • 4. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej kładziemy przygotowane kanapki i smażymy na średnim ogniu z jednej strony, aż masa serowo-jajeczna się zrumieni na złoty kolor.
  • 5. Zdejmujemy z patelni, kładziemy plaster pomidora, trochę cebulki i doprawiamy do smaku przyprawami.

Porady

Do kanapek najlepiej wykorzystać jasne pieczywo, może być to weka,bułki lub inny rodzaj chleba. Po zdjęciu z patelni dobrze jest na chwilę położyć je na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują na ciepło, mniam mniam, pycha!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować