Czeski placek

4.5 (164 ocen)

  • 40 min

Stary przepis mojej babci

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 lyżeczka kakao
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    2 całe jajka
    1 szkl. cukru
    1/3 margaryny
    6 łyżek śmietany
    15 dkg. smalcu
    MASA:
    1/2 litra mleka
    4 łyżki grysiku błyskawicznego
    1 szkl.cukru pudru
    cukier waniliowy
    1 margaryna
    powidło śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czeski placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników robimy ciasto i dzielimy na 4 części.Każdą pieczemy osobno około 20 minut. Robimy masę: mleko gotujemy z grysikiem i cukrem waniliowym,studzimy.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy zimny grysik i dalej ucieramy,wyciskamy sok z połowy cytryny.Smarujemy 1 placek ,przykrywamy drugim, wykładamy powidło i na to placek i znów smarujemy masą,przykrywamy ostatnim plackiem i polewamy polewą.Boki ciasta też smarujemy masą,można obsypać koralikami.

Porady

Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby można go było dobrze pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować