Czekoladowe ciasto z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzać piekarnik do 175.Wysmarować tłuszczem i wysypać mąką dwie formy o średnicy 23cm.Odstawić.Wymieszać mąkę,cukier,kaka,sodę oczyszczoną i sól.Dodać jogurt,jajka,olej i wanilię.Ubić w głębokiej misce na wolnych obrotach,aż całość stanie się mokrą masą.Często zdejmować ciasto ze ścianek.Ubijać na średnich obrotach przez 2 minuty,od czasu do czasu zdejmując ciasto ze ścianek.Wlać do przygotowanych forem.Piec w temp.175 przez 30-35min.,aż patyczek wsunięty w środek ciasta po wyjęciu pozostanie czysty.Studzić przez 10min. Wyjąć z formy.Ostudzić całkowicie.Polewę otrzymujemy,łącząc czekoladę i masło w małym rondelku na wolnym ogniu.Ciągle mieszać do stopnienia.Przełożyc masę do średniej miski,wystudzić.Dodać jogurt,wanilię i sól.Wymieszać.Dodać ostatecznie dużo cukru pudru,aby masa zgęstniała.Pokryć ciasto z wierzchu i przełożyć polewą.
Komentarze