Czekoladowa Zefiryna

4.97 (182 ocen)

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    15 dag masła lub margaryny
    15 dag cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    1/3 łyżeczki amoniaku

    Masa śmietanowa:
    1/2 l śmietany kremówki
    2 galaretki jabłkowo-miętowe (w oryginalnym przepisie zamiast galaretki są 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody i cukier puder do smaku)

    Dodatkowo:
    8 jabłek
    1 1/2 l mleka
    4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
    3 łyżki cukru
    2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
    1 mały słoik gęstej marmolady (użyłam powideł śliwkowych)

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki kakao
    3-4 łyżki mleka

Wystaw ocenę:

4.97 (182 ocen)

Czekoladowa zefiryna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Wyłożyć na spód i boki blaszki (25/35 cm.)
  • * 2. Wykonanie:
    Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda. Układać na cieście, środek wypełnić marmoladą. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ciasto w temp. 180*C ok. 70 min.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, wystudzić. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, pod koniec ubijania galaretkę. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i wystudzonego ciasta. Gdy zastygnie polać polewą czekoladową.
  • 4. Polewa:
    Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier ,kakao i mleko. Mieszać do rozpuszczenia składników. Nie gotować za mocno. Wystudzić i wyłożyć na placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować