Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
15 dag masła lub margaryny
15 dag cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
1/3 łyżeczki amoniaku
Masa śmietanowa:
1/2 l śmietany kremówki
2 galaretki jabłkowo-miętowe (w oryginalnym przepisie zamiast galaretki są 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody i cukier puder do smaku)
Dodatkowo:
8 jabłek
1 1/2 l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
3 łyżki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
1 mały słoik gęstej marmolady (użyłam powideł śliwkowych)
Czekoladowa zefiryna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Wyłożyć na spód i boki blaszki (25/35 cm.)
2.Wykonanie:
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda. Układać na cieście, środek wypełnić marmoladą. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ciasto w temp. 180*C ok. 70 min.
3.Masa śmietanowa:
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, wystudzić. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, pod koniec ubijania galaretkę. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i wystudzonego ciasta. Gdy zastygnie polać polewą czekoladową.
4.Polewa:
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier ,kakao i mleko. Mieszać do rozpuszczenia składników. Nie gotować za mocno. Wystudzić i wyłożyć na placek.
Komentarze