CIASTO CZEKOLADOWA ZEFIRYNA

5 (155 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciekawe połączenie składników.Ciasto jest delikatne i oryginalne w smaku;wygląd mówi sam za siebie;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    25 dag mąki pszennej
    15 dag cukru pudru
    150 g masła
    2 żółtka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki amoniaku
    Dodatkowo:
    8-9 średniej wielkości jabłek
    1 l mleka
    4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
    2-3 łyżki cukru
    2 cukry waniliowe
    1 mały słoik twardej marmolady
    Składniki na śmietanę:
    0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder wg własnego uznania
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowa zefiryna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ułożenie jabłek 1. CIASTO:Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 25x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.
    Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić marmoladą.
    Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta.
    Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować