Czekoladowa poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie budyniu:
Żółtka utrzeć z ½ szklanki mleka z budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i miąższem z wanilii. Na gotujące się mleko wlać stróżką masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć rondelek z ognia i jeszcze przez chwilę mieszać. Masę ostudzić.
2.Przygotowanie ciasta:
Całe jaja ubić z cukrem, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać z kakao. oraz sodą, dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać kakao oraz dżem, delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180-200°C przez ok. 40min. Po upieczeniu ciasto przestudzić i przekroić na pół.
3.Przygotowanie kremu:
Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać stopniowo masę budyniową. 3/4 tabliczki czekolady pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
4.Przekładanie ciasta:
Na przygotowane ciasto wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugą połową. Wierzch posmarować pozostałą masą i ozdobić wiórkami czekolady (startej na tarce).
Komentarze