Czekoladowa poezja

0 (0 ocen)

  • 2 min

Ukochane przez wszystkie wnuki ciasto Babci w odmienionej, kremowo-czekoladowej odsłonie.

  • 2 min

Składniki:

  • Składniki: na ciasto:
    • 1 szkl cukru
    • 2 szkl mąki pszennej
    • 1 szkl mleka
    • ½ szkl oleju
    • 2 całe jaja
    • 2-3 łyżki dżemu wiśniowego
    • 3 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka sody

    Składniki na masę:
    • 4 żółtka
    • 2 szkl mleka
    • 1 laska wanilii
    • 1 opak. cukru wanil.
    • ½ szkl cukru (może być mniej)
    • 2 łyżki budyniu wanil./śmiet.
    • 1 kostka masła
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 tabliczka czekolady gorzkiej/mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie budyniu:
    Żółtka utrzeć z ½ szklanki mleka z budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i miąższem z wanilii. Na gotujące się mleko wlać stróżką masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć rondelek z ognia i jeszcze przez chwilę mieszać. Masę ostudzić.
  • 2. Przygotowanie ciasta:
    Całe jaja ubić z cukrem, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać z kakao. oraz sodą, dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać kakao oraz dżem, delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180-200°C przez ok. 40min. Po upieczeniu ciasto przestudzić i przekroić na pół.
  • 3. Przygotowanie kremu:
    Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać stopniowo masę budyniową. 3/4 tabliczki czekolady pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
  • 4. Przekładanie ciasta:
    Na przygotowane ciasto wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugą połową. Wierzch posmarować pozostałą masą i ozdobić wiórkami czekolady (startej na tarce).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować