CZARNO-BIAŁE CIASTO Z MALINAMI

4.49 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruche,maślane ciasto ,ulubione owoce i wyjątkowa masa białkowa efektownie prezentuje się na talerzu;

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    200 g masła
    2 łyżki smalcu
    5 łyżek cukru pudru
    5 żółtek
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    2,5 szklanki mąki
    Składniki na piankę :
    5 białek
    1 szklanka cukru
    2 budynie w proszku ;śmietankowe lub waniliowe
    1/4 szklanki oleju
    Dodatkowo:
    ulubione owoce np. maliny ok 500 g
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czarno-białe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło,smalec,cukry i żółtka utrzeć .Dodać mąkę przesianą z proszkiem,zagnieść miękkie ciasto.Podzielić je na 2 części: jedną większą i drugą mniejszą.Do większej dodać kakao i zagnieść.Oba kawałki zawinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku ok 20 min.Białka ubić na sztywno,dodać cukier ,ubić na gładka ,kremowa masę.Stopniowo dodawać budynie ,ciągle ubijając wlewać olej cienką stróżką.Zmiksować do połączenia składników.Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno wysmarowanej blaszki ( mała ,kwadratowa,lub tortownica 25 cm)Na ciasto wyłożyć ubitą pianę ,na pianę umyte owoce.Na maliny zetrzeć jasne ciasto.Piec w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku ok 35-40 min.Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować