Czarno-białe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło,smalec,cukry i żółtka utrzeć .Dodać mąkę przesianą z proszkiem,zagnieść miękkie ciasto.Podzielić je na 2 części: jedną większą i drugą mniejszą.Do większej dodać kakao i zagnieść.Oba kawałki zawinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku ok 20 min.Białka ubić na sztywno,dodać cukier ,ubić na gładka ,kremowa masę.Stopniowo dodawać budynie ,ciągle ubijając wlewać olej cienką stróżką.Zmiksować do połączenia składników.Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno wysmarowanej blaszki ( mała ,kwadratowa,lub tortownica 25 cm)Na ciasto wyłożyć ubitą pianę ,na pianę umyte owoce.Na maliny zetrzeć jasne ciasto.Piec w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku ok 35-40 min.Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Komentarze