Ciasto czarno-białe

4.5 (196 ocen)

  • 50 min

bez jajek, wspaniale ciasto:):)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto czarne:

    2 szkl. mąki
    2 łyżki kakao
    0,5 szkl. oleju
    0,5 szkl. cukru
    duży kubek jogurtu naturalnego (400 ml)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
    1 łyżka cukru z wanilią
    6 łyżek rumu lub koniaku do nasączenia ciasta

    Składniki na warstwę białą:

    400-500 ml śmielanki kremówki (30%)
    2 białe czekolady
    3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody)
    wiórki kokosowe

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czarno-białe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czarne:
    Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na prostokątną formę ( 20x30 cm), wyłożoną pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30-35 min. (do suchego patyczka)

    Ciasto białe:

    Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki).

    Ciasto nasączyć alkoholem, na wierzch wyłożyć równomiernie masę białą, oprószyć wiórkami. Włożyć do lodówki na min. 12 godzin

Porady

Najlepiej smakuje nastepnego dnia:) wiem ze ciezko sie powstrzymac:P

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować