Czekoladowe grzyby atomowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mój brat stwierdził, że ciastka po wyrośnięciu wyglądają jak atomowe grzyby, stąd też ich nazwa :). A powstały tylko dlatego, że zapomniałam o rozmrażającym się cieście francuskim i jego warstwy skleiły się ze sobą tworząc jednolitą bryłę ciasta.

  • 30 min

Składniki:

  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    100 g gorzkiej czekolady
    2 duże łyżki miękkiego masła
    1 łyżka cukru pudru

Czekoladowe grzyby atomowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie (jeżeli w grubych płatach - zlepiamy smarując kolejne wodą; jeżeli wałkowane - składamy kilkukrotnie, smarując wodą warstwy, do grubości ok. 1,5 cm) - wycinamy małym kieliszkiem okrągłe ciastka, rozkładamy na blasze, smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
  • 2. W tym czasie robimy masę - czekoladę z łyżką wody lub mleka roztapiamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia. Po przestudzeniu, do lekko ciepłej czekolady dodajemy cukier i masło, dokładnie mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia do temp. pokojowej, potem wkładamy na 5-10 minut do zamrażarki.
  • 3. Przestudzone ciastka przekrawamy na pół, smarujemy cienką warstwą czekoladowej masy i sklejamy.
  • 4. Smacznego!

Porady

Do jeszcze ciepłej masy możemy dodać wiórki kokosowe - masa zyskuje rewelacyjny smak i fakturę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy