Jogurtowo-bananowe lody na patyku

0 (0 ocen)

  • 10 min

Nie potrafię pozbyć się słodyczy z diety, dlatego staram się znaleźć ich zdrowsze odpowiedniki. Tak oto powstały lody bananowe :)

  • 10 min

Składniki:

  • Mała śmietanka 30% (200 ml)
    Jogurt naturalny typu greckiego light (400 g)
    3 średniej wielkości dojrzałe banany
    Cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu (Kamis) (20 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Jogurtowo-bananowe lody na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę ubić na sztywną masę.
  • 2. Banany zmiksować blenderem, wymieszać z jogurtem i cukrem.
  • 3. Do masy bananowej dodawać po łyżce ubitej śmietanki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  • 4. Przelać masę do formy na lody na patyku lub do kubeczków, wtykając w nie patyczki/plastikowe łyżeczki.

    Lody należy zamrażać ok. 4 godzin, dokładny czas zależy od temperatury i konkretnego modelu zamrażarki ;).

Porady

Masę bananowo-jogurtową można podzielić na dwie części, do jednej dodać łyżkę gorzkiego kakao, dokładnie wymieszać. Do obu części dodać po połowie ubitej śmietanki i wymieszać. Następnie nakładać na zmianę po łyżce masy jasnej i ciemnej i zamrozić. Otrzymamy łaciate lody, które robią furorę wśród dzieciaków :-).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować