Cytrynowiec

4.5 (144 ocen)

Mój dwuletni synek uwielbia to ciasto. Pachnie cytrynami i jest bardzo smaczne.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 4 jaja
    • 1 szkl. mąki tortowej
    • ½ szkl. cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa cytrynowa:
    • 3 szkl wody,
    • 1 szkl cukru,
    • sok z 2 cytryn,
    • 2 budynie śmietankowe,
    • ¾ kostki masła,
    • 2 żółtka.
    Krem:
    • ½ l śmietany kremówki 30%,
    • 2 usztywniacze śmietan – fix,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 3 paczki herbatników.
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukry, ubijać aż cukry się rozpuszczą, zwolnić obroty, dodać żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Lekko zamieszać, wylać na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. Piec 20min w 180 st.
    Masa cytrynowa: 2 szkl. wody, sok z cytryn i cukier zagotować, budynie rozpuścić w trzeciej szkl. wody i wlać do gotującej się wody, zagotować. Zdjąć z ognia i powoli dodawać żółtka i masło, dobrze rozetrzeć.
    Krem: Śmietanę ubić + śmietan fix + cukier waniliowy.
    Biszkopt naponczować, wyłożyć masę cytrynową, krem śmietankowy na to poukładać herbatniki i polukrować
    Lukier:
    Sok z 1 cytryny i ok 1 szkl. cukru pudru. Polać nim herbatniki i trzymać w lodówce.

Porady

Masę cytrynową jeszcze ciepłą (ale nie gorącą)wylać na biszkopt, gdyż zimna może się ładnie nie rozprowadzić. Dopiero wtedy schłodzić aby móc wyłożyć krem śmietankowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować