Cukninia z dodatkiem przypraw, kurczaka jest świetnym pomysłem na kolację lub szybki obiad.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1 Cukinia u mnie żółta długości naczynia żaroodpornego ( mogą być mniejsze, opcjonalnie jak każdy lubi)
około 1 kg piersi z kurczaka
40 dag sera żółtego startego na dużych oczkach
sól,
pieprz,
ostra papryka,
przyprawa do kurczaka arabska do kebab,
olej do smażenia,
gotowa panierka do mięs,
1 cebula pokrojona w piórka.
1 jajko
Cukinia faszerowana, szybka i prosta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyta cukinie należy przeciąć na pół i wydrążyć łyżką srodek (pestki i miękki miąższ), uciąć zieloną końcówkę. Posypać środek cukinii przyprawami tj. pieprz sól i papryka ostra, odstawić. W tym czasie przygotować pierś z kurczaka. Pierś myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski posypujemy przyprawą do kurczaka kebab, mieszamy. Dodajemy jajko do mięsa , ponownie mieszamy, wsypujemy gotową panierkę do kurczaka na razie garść mieszamy do pokrycia i zlepienia się z jajkiem, Tak powstałą masę wylewamy na gorący tłuszcz na patelni. Rozprowadzamy kurczaka po całej patelni ( jest zlepiony przez jajko i panierkę). Posypujemy górę ponownie panierką delikatnie, podczas smażenia mieszajac odrywamy kawałki kurczaka. Panierka nie będzie wszędzie trzymać się mięsa. Tak ma być. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę i delikatnie przesmażamy z mięsem. Gotowe mięso z cebulką przekładamy gorące na cukinię, tak ją faszerujemy. Mięsa ma być dość sporo, górę posypujemy startym serem. Całość przygotowane zamykamy w naczyniu zaroodpornym i wkładamy do piekarnika 45 minut 180 stopni z termoobiegiem.
2.Upieczoną cukinie można podzielić na części i podawać. Polać ulubionym sosem.
Porady
Cukinia celowo nie leżakuje długo z przyprawami dzięki temu jest miękka i delikatna po upieczeniu.
Komentarze