Cukinia faszerowana, szybka i prosta.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Cukninia z dodatkiem przypraw, kurczaka jest świetnym pomysłem na kolację lub szybki obiad.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 Cukinia u mnie żółta długości naczynia żaroodpornego ( mogą być mniejsze, opcjonalnie jak każdy lubi)
    około 1 kg piersi z kurczaka
    40 dag sera żółtego startego na dużych oczkach
    sól,
    pieprz,
    ostra papryka,
    przyprawa do kurczaka arabska do kebab,
    olej do smażenia,
    gotowa panierka do mięs,
    1 cebula pokrojona w piórka.
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana, szybka i prosta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia faszerowana 1. Umyta cukinie należy przeciąć na pół i wydrążyć łyżką srodek (pestki i miękki miąższ), uciąć zieloną końcówkę. Posypać środek cukinii przyprawami tj. pieprz sól i papryka ostra, odstawić. W tym czasie przygotować pierś z kurczaka. Pierś myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski posypujemy przyprawą do kurczaka kebab, mieszamy. Dodajemy jajko do mięsa , ponownie mieszamy, wsypujemy gotową panierkę do kurczaka na razie garść mieszamy do pokrycia i zlepienia się z jajkiem, Tak powstałą masę wylewamy na gorący tłuszcz na patelni. Rozprowadzamy kurczaka po całej patelni ( jest zlepiony przez jajko i panierkę). Posypujemy górę ponownie panierką delikatnie, podczas smażenia mieszajac odrywamy kawałki kurczaka. Panierka nie będzie wszędzie trzymać się mięsa. Tak ma być. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę i delikatnie przesmażamy z mięsem. Gotowe mięso z cebulką przekładamy gorące na cukinię, tak ją faszerujemy. Mięsa ma być dość sporo, górę posypujemy startym serem. Całość przygotowane zamykamy w naczyniu zaroodpornym i wkładamy do piekarnika 45 minut 180 stopni z termoobiegiem.
  • cukinia faszerowana 2. Upieczoną cukinie można podzielić na części i podawać. Polać ulubionym sosem.

Porady

Cukinia celowo nie leżakuje długo z przyprawami dzięki temu jest miękka i delikatna po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować