1.Potrzebny będzie kwadratowa forma o wymiarach ok. 17x10 cm, z niej wyjedzie około 8 kostek.
2.Przygotować masę kawową:
W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
W 1 szklane wrzątku rozpuścić kawę i cukier brązowy, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, wylać do formy i odstawić do całkowitego stężenia (ok. 4 godzin).
Przygotować masę śmietanową
W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać i dodać wystudzoną żelatynę. Gotową masę wylać na stężoną masę kawową, wstawić do lodówki na kolejne 4 godziny do czasu stężenia.
Gotową galaretkę pokroić w kostkę, można podawać z syropem klonowym.
3.Przygotować masę śmietanową
W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać i dodać wystudzoną żelatynę. Gotową masę wylać na stężoną masę kawową, wstawić do lodówki na kolejne 4 godziny do czasu stężenia.
Gotową galaretkę pokroić w kostkę, można podawać z syropem klonowym.
Komentarze