Coffy jelly

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Kostka kawy w galaretce ze śmietanką? Dlaczego nie. Kawowy deser prosto z lodówki, brzmi świetnie i smakuje wybornie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Masa kawowa
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    5 łyżeczek brązowego cukru
    5 łyżeczek żelatyny

    Masa śmietanowa
    1 szklanka kremówki 30%
    5 łyżeczek cukru pudru
    1 małe opakowanie cukru waniliowego
    5 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Coffy jelly - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Potrzebny będzie kwadratowa forma o wymiarach ok. 17x10 cm, z niej wyjedzie około 8 kostek.
  • 2. Przygotować masę kawową:

    W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

    W 1 szklane wrzątku rozpuścić kawę i cukier brązowy, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, wylać do formy i odstawić do całkowitego stężenia (ok. 4 godzin).




    Przygotować masę śmietanową

    W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

    Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać i dodać wystudzoną żelatynę. Gotową masę wylać na stężoną masę kawową, wstawić do lodówki na kolejne 4 godziny do czasu stężenia.

    Gotową galaretkę pokroić w kostkę, można podawać z syropem klonowym.
  • 3. Przygotować masę śmietanową

    W 1/2 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

    Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać i dodać wystudzoną żelatynę. Gotową masę wylać na stężoną masę kawową, wstawić do lodówki na kolejne 4 godziny do czasu stężenia.

    Gotową galaretkę pokroić w kostkę, można podawać z syropem klonowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
jelly

To może cię zainteresować