Clafoutis z czarną porzeczką

5 (181 ocen)

  • 40 min

To moje ulubione ciasto,jest łatwe,owocowe i super pyszne,w letni dni smakuje znakomicie,czasu na zrobienie nie zabiera wiele polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • 3 jajka
    10 łyżek mąki tortowej
    7 łyżek cukru
    16 g cukru waniliowego
    10 g proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    100 g masła
    szczypta soli
    25 dag czarnej porzeczki
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Clafoutis

Clafoutis z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z porzeczkami 1. Porzeczki delikatnie opłukać osuszyć na ręczniku papierowym.

    Masło stopić,jajka utrzeć z cukrami na puszysto szczyptę posolić dodać mąkę wymieszaną z proszkiem wlać mleko oraz zimne masło zmiksować,ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe,dodać osuszone porzeczki i łyżką delikatnie wymieszać.

    Wylać do okrągłej formy na tartę o śr 26 cm -ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam-metalową wysmarować łyżką masła,wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 25-30 minut.Oprószyć grubo pudrem kroić jeszcze ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować