Ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do rondelka wsypujemy 2 łyżeczki cukru ,podgrzewamy aby było ciepłe,następnie dodajemy drożdże i posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej.Zostawiamy rozczyn aż drożdże się "ruszą "
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę ,dodajemy szczyptę soli ,cukier wbijamy całe jajka i wlewamy lekko ciepłą rozpuszczoną wcześniej margarynę następnie dodajemy rozczyn i ręką zagniatamy ciasto.
Zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny .
2.Po upływie tego czasu wykładamy na standardową blachę do ciast wyłożoną pergaminem do pieczenia ,smarujemy rozkłóconym jajkiem,nakłuwamy ciasto lekko widelcem i układamy umyte odszypułkowane i przekrojone na połówki truskawki.
Zostawiamy ciasto w spokoju na 15 minut aby podrosło.
3.Kruszonka: Składniki kruszonki łączymy ze sobą zagniatamy palcami ciasto i posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy na piekarnika i pieczemy 30 minut w temp 180*. Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze