Ciasto z rabarbarem i budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nigdy nie lubiłam rabarbaru, choć zawsze do jego kupna namawiała mnie znajoma sprzedawczyni z budki owocowo-warzywnej. Ostatnim razem uległam jej namowom. W domu skomponowałam przepis na półkruche ciasto pełne waniliowego budyniu i krówek, a w którym rabarbar pełni funkcję przełamania smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki
    nieco ponad 50 g cukru
    1 mały proszek
    5 żółtek
    200 g rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    kilka łyżek śmietany do wyrobienia ciasta

    wkład:
    2-3 laski rabarbaru
    2-3 garści krówek waniliowych/ czekoladowych
    2 budynie waniliowe
    białka jaj
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagnieść składniki (wymieniona ilość jest orientacyjna; w zależności od potrzeby mniej lub więcej mąki, cukru i śmietany).
    Wyrobione ciasto podzielić 2/3 i 1/3. Większą część ułożyć na wyłożonej papierem blasze (mała blacha). 1/3 włożyć do zamrażalnika.

    Wkład:
    Na wyłożone równomiernie ciasto nałożyć umyty i pokrojony w kostkę rabarbar. Obsypać dwoma szczyptami cukru (można pominąć). Pokroić krówki w kostkę i ułożyć na rabarbarze (należy uważać, by nie przesadzić z ilością, inaczej ciasto będzie zbyt mdłe).
    Ugotować budynie używając nieco mniej mleka niż jest to wskazane w instrukcji. Gęsty gorący budyń wyłożyć równomiernie na krówkach (pomagając sobie łyżką).
    Następnie, wyjąć resztę ciasta z zamrażalki i zetrzeć (lub porwać na kawałeczki) na masę budyniową.
    Z części pozostałych przy wyrobie ciasta białek ubić z cukrem sztywna pianę i wyłożyć ją na sam wierzch ciasta.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 40-50 min. Po upieczeniu i ostudzeniu, pokroić na duże kwadraty i włożyć do lodówki. Podawać na zimno!

Porady

Warto na początku (pierwsze 10 min) ustawić wyższą temperaturę pieczenia (200 stopni) i potem zmniejszyć ja do 170ciu. Do czasu pieczenia należy podejść elastycznie- obserwować ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować