Ciasto z jabłkami pod pierzynką

0 (0 ocen)

ciacho z jabłkami - wilgotne i pyszne

Składniki:

  • 5 jajek
    250 g margaryny Kasia
    4 łyżki cukru
    3 szk mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel frugo o smaku kiwi ( słodka chwila )
    700 g jabłek ( po obraniu i pokrojeniu )
    2 łyżki przyprawy do jabłecznika
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki
    2 łyżki grubego cukru brązowego
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski.
    Do mąki wkroić miękką margarynę.
    Żółtka oddzielić od białek i dodać do miski z mąką.
    Następnie dodać cukier i wyrobić ciasto.
  • 2. Gotowe zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
    Po tym czasie wyjąć ciasto, formę do pieczenia o wymiarach 31 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na dno wyłożyć 2/3 ciasta, wyrównać spód.
    Obrane i pokrojone jabłka ( pokrojone według własnego uznania ) wymieszać z przyprawą do jabłecznika, mąką i łyżką cukru.
    Owoce wyłożyć na ciasto.
  • 3. Do miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę, następnie wsypać kisiel i wymieszać.
    Gotową pianę wyłożyć na jabłka.
    Resztę ciasta zetrzeć na tarce na pianę i posypać brązowym cukrem.
  • 4. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować