Ciasto z jabłkami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski.
Do mąki wkroić miękką margarynę.
Żółtka oddzielić od białek i dodać do miski z mąką.
Następnie dodać cukier i wyrobić ciasto.
2.Gotowe zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto, formę do pieczenia o wymiarach 31 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno wyłożyć 2/3 ciasta, wyrównać spód.
Obrane i pokrojone jabłka ( pokrojone według własnego uznania ) wymieszać z przyprawą do jabłecznika, mąką i łyżką cukru.
Owoce wyłożyć na ciasto.
3.Do miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę, następnie wsypać kisiel i wymieszać.
Gotową pianę wyłożyć na jabłka.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce na pianę i posypać brązowym cukrem.
4.Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze