Ciasto z galaretkami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z galaretką. Rewelacyjnie smakuje i bardzo szybko znika .
Polecam wypróbować przepis.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek

    Szklanka mąki tortowej

    Jedna szklanka cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    3 czubate łyżki kakao

    Cukier wanilinowy



    Masa1:

    500 ml śmietany kremówki 30%

    4 łyżki cukru pudru

    1 galaretka na przykład krystaliczna

    1 płaska łyżka żelatyny

    Oraz 3 dowolne galaretki



    Masa 2:

    500 ml śmietany kremówki 30%

    4 łyżki cukru pudru

    1 galaretka u mnie czerwona

    1 płaska łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Ciasto z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z galaretkami 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mieszamy wszystkie składniki sypkie i delikatnie łyżką dodajemy do masy nie miksujemy.

    Biszkopt wylewamy na brytfannę ( u mnie mała dł. 28 cm )wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku do suchego patyczka u mnie to około 20 minut Pieczemy w temperaturze około 160 stopni.

    Po upieczeniu i schłodzeniu biszkopt przecinamy na pół.

    3 galaretki rozpuszczamy najlepiej dzień wcześniej i chodzimy. Gdy są porządnie stężałe kroimy je w kostkę.

    Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Ja dodatkowo dodaję jeszcze łyżkę żelatyny aby mieć pewność że masa dobrze stężeje. Dokładnie mieszam i odstawiam do schłodzenia ale musi być ona cały czas płynna.

    Kremówkę ubijam wraz z cukrem pudrem. Do schłodzonej galaretki krystalicznej dodaje łyżkę śmietanki ,mieszam dokładnie i dolewam do reszty śmietanki.

    Dokładnie mieszam i dodaje 3 galaretki pokrojone w kostkę. Całość wlewam na połowę biszkoptu i przykrywam kolejnym biszkoptem.

    Ostatnio masę przygotowują podobnie.

    Kremówkę ubijam wraz z cukrem pudrem. Jedną galaretkę u mnie czerwona rozpuszczam w gorącej wodzie (300ml). Do niej również dodaje jedną łyżkę żelatyny .Dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia ale musi być ona cały czas płynna.

    Do schłodzonej galaretki również dodaje 1 łyżkę śmietanki .Dokładnie mieszam i przelewam do całości. Wylewam na drugi biszkopt i od razu układam herbatniki.

    Ciasto odkładam na całą noc do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować