Ciasto z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mieszamy wszystkie składniki sypkie i delikatnie łyżką dodajemy do masy nie miksujemy.
Biszkopt wylewamy na brytfannę ( u mnie mała dł. 28 cm )wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku do suchego patyczka u mnie to około 20 minut Pieczemy w temperaturze około 160 stopni.
Po upieczeniu i schłodzeniu biszkopt przecinamy na pół.
3 galaretki rozpuszczamy najlepiej dzień wcześniej i chodzimy. Gdy są porządnie stężałe kroimy je w kostkę.
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Ja dodatkowo dodaję jeszcze łyżkę żelatyny aby mieć pewność że masa dobrze stężeje. Dokładnie mieszam i odstawiam do schłodzenia ale musi być ona cały czas płynna.
Kremówkę ubijam wraz z cukrem pudrem. Do schłodzonej galaretki krystalicznej dodaje łyżkę śmietanki ,mieszam dokładnie i dolewam do reszty śmietanki.
Dokładnie mieszam i dodaje 3 galaretki pokrojone w kostkę. Całość wlewam na połowę biszkoptu i przykrywam kolejnym biszkoptem.
Ostatnio masę przygotowują podobnie.
Kremówkę ubijam wraz z cukrem pudrem. Jedną galaretkę u mnie czerwona rozpuszczam w gorącej wodzie (300ml). Do niej również dodaje jedną łyżkę żelatyny .Dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia ale musi być ona cały czas płynna.
Do schłodzonej galaretki również dodaje 1 łyżkę śmietanki .Dokładnie mieszam i przelewam do całości. Wylewam na drugi biszkopt i od razu układam herbatniki.
Komentarze