Proste do przygotowania i smaczne ciasto, które zachwyca kosztujących. Dodałam do niego aronię z nalewki, ale może być też świeża lub mrożona, można też wykorzystać inne drobne owoce.
Ciasto z aronią, babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu połączyć jajka z cukrem, a następnie zmiksować je na gładki, puszysty, jasny krem.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać olej cienką strużką, cały czas miksując.
Następnie dodać suche składniki i całość dobrze wymieszać trzepaczką albo łopatką. Nie używaj miksera.
Tak przygotowane ciasto przelać do wysmarowanej masłem formy – keksówki, na wierzchu rozłożyć aronię, wciskając ją w ciasto. Blaszkę włożyć do piekarnika (175 stopni) na ok. godzinę. Pod koniec pieczenia sprawdzać patyczkiem, czy ciasto z aronią jest już upieczone.
Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Komentarze