Ciasto ucierane z musem jabłkowym

3.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane, jest idealną bazą jak ciasto do wielu owoców, tutaj jest mocno nadziane musem jabłkowym...........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka kwaskowate 1,5 kg + woda 1 szklanka + cukier 1 szklanka + kasza manna 3/4 szklanki

    jajka 6 sztuk "L",
    cukier 1 szklanka,
    aromat rumowy 2 krople,
    palma 250 gram miękka,
    mąka tortowa 2 szklanki (250 gram szklanka),
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
    cukier puder do posypania - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane

Ciasto ucierane z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane z musem jabłkowym 1. Obrane jabłka pokroić (wykorzystałam dość kwaśne spady z działki) i ugotować w małej ilości wody z 10 minut do odparowania wody, dodać cukier, wystudzić i pałką blendera zmiksować, dodać kaszę manną i wymieszać.

    Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dać jajka, cukier, miękką palmę, aromat rumowy i mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia, masa będzie grudkowata.

    Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem utrzeć tylko (krótko) do połączenia składników na dość gęste i gładkie ciasto.

    Forma keksówka 35x15 cm z papierem do pieczenia (może być inna większa forma), do formy wyłożyć łyżką 3/4 ciasta, wygładzić wierzch.

    Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy, wygładzić wierzch.

    Na jabłkach rozsmarować resztę ciasta.

    Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu zostawić, przed podaniem posypać puder cukier.
  • Ciasto ucierane z musem jabłkowym 2. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem utrzeć tylko (krótko) do połączenia składników na dość gęste i gładkie ciasto.
  • Ciasto ucierane z musem jabłkowym 3. Forma keksówka 35x15 cm z papierem do pieczenia (może być inna większa forma), do formy wyłożyć łyżką 3/4 ciasta, wygładzić wierzch.
  • Ciasto ucierane z musem jabłkowym 4. Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy, wygładzić wierzch.
  • Ciasto ucierane z musem jabłkowym 5. Na jabłkach rozsmarować resztę ciasta.
  • Ciasto ucierane z musem jabłkowym 6. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu zostawić, przed podaniem posypać puder cukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować