Ciasto szpinakowe z owocami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zielono mi! Szybkie i smaczne na ponure jesienne popołudnia.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku,
    3 jajka,
    1 szklanka cukru,
    3/4 szklanki oleju roślinnego,
    2 szklanki mąki,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

    Krem:
    250 g mascarpone,
    125 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru,

    Dodatkowo:
    Owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto szpinakowe 1. Szpinak myjemy, suszymy i miksujemy w blenderze.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy olej oraz zmiksowany szpinak. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy do silikonowej formy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok . 40-45 minut, po tym czasie sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem - który po wyciągnięciu musi być suchy.
    Ciasto odkładamy do wystudzenia. Następnie nierówną górę ścinamy i kruszymy w osobnej miseczce. Ciasto kroimy na dwa równe blaty.

    Śmietanę ubijamy, mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy śmietanę - mieszamy na wolnych obrotach. Na pierwszy spód ciasta wykładamy masę śmietanową, kolejno przykrywamy drugim blatem, wykładamy masę śmietanową i posypujemy pokruszonym ciastem.
    Wierzch ciasta ozdabiamy dowolnymi owocami. W moim przypadku były to borówki i figi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować