Ciasto szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wyśmienicie smakuje z dodatkiem borówek i kwaskowatych malin. Nie można się mu oprzeć

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    20 dag mrożonego szpinaku
    2 jaja
    1 szkl. mąki
    3/4 szl oleju
    1/2 szkl. cukru
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:

    25 dag mascarpone
    200 ml śmietanki 30%
    1/3 szkl.cukru pudru

    PONADTO:

    maliny
    borówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony szpinak mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
  • 2. Połączyć z połową oleju i zmiksować.
  • 3. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka,ubić na puszystą masę.
  • 4. Dodać masę szpinakową oraz pozostały olej. Wymieszać.
  • 5. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. Piec ok 40 - 50 min, do suchego patyczka. Wystudzić.
  • 7. Masarpone połączyć z cukrem i śmietanką, zmiksować do uzyskania gęstej puszystej masy.
  • 8. Ciato przekroić na 3 blaty / wierzchni należy pokruszyć/.
  • 9. Do masy wrzucić maliny i borówki / kilka zostawić do dekoracji/, delikatnie wymieszać.
  • 10. Przełożyć placki, wierzch posypać pokruszonym ciastem szpinakowym.
  • 11. Wierzch udekorować pozostawionymi owocami.

Porady

Ciasto szpinakowe wspaniale smakuje z owocem granatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

To może cię zainteresować