CIASTO PTYŚ

4.5 (163 ocen)

pyszny serniczek na zimno :)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżki mąki pszennej
    KREM PTYSIOWY:
    • ½ kg białego mielonego sera
    • ½ szklanki cukru pudru
    • 2 galaretki jeżynowe (ja dałam owoce leśne)
    • 2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
    • 1 szklanka mleka
    PONADTO:
    • 3 opakowania herbatników (3 x 10 dag)
    • kolorowe cukierki
    Polewa czekoladowa Joli:
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 6 dag masła
    • 4 łyżki cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżki śmietany 30% .
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Ciasto ptyś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka,olej i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Odstawić do lekkiego stężenia. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Do śmietany wsypać cukier puder, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ser. Na końcu dodać tężejącą galaretkę. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut.
  • 3. Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami.

Porady

blaszka25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować