Ciasto porzeczkowe z kokosową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne:
Na stolnicę przesiać sypkie składniki i wymieszać. Dodać margarynę i żółtka, posiekać nożem i zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć do blachy 25/35 cm. i podpiec ok. 20 min. w temp. 180*C, a drugą część zamrozić.
2.Pianka kokosowa:
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo po łyżce cukru. Następnie dodać wymieszane ze sobą sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, budyń, kokos) oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
3.Przełożenie:
Na podpieczony spód wylać piankę kokosową, posypać porzeczkami, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Piec ok. 50 min. w temp. 180*C.
Komentarze