Ciasto porzeczkowe z kokosową pianką

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna
    3/4 szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    2 płaskie łyżki kakao
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżka śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody

    Pianka kokosowa:
    5 białek
    1 i 1/4 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    150 g wiórek kokosowych
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    ok. 40 dag czerwonej porzeczki (użyłam mrożonej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Ciasto porzeczkowe z kokosową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne:
    Na stolnicę przesiać sypkie składniki i wymieszać. Dodać margarynę i żółtka, posiekać nożem i zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć do blachy 25/35 cm. i podpiec ok. 20 min. w temp. 180*C, a drugą część zamrozić.
  • 2. Pianka kokosowa:
    Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo po łyżce cukru. Następnie dodać wymieszane ze sobą sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, budyń, kokos) oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Przełożenie:
    Na podpieczony spód wylać piankę kokosową, posypać porzeczkami, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Piec ok. 50 min. w temp. 180*C.

Porady

Ciasto upiekłam według przepisu Jagi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować