Ciasto miodowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: Margarynę stop z cukrem, ostudź. Dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto. Podziel je na trzy częśći. Blachę (23x40cm)posmaruj tłuszczem, posyp bułka tartą. Łyżką rozprowadź ciasto, nakuj widelcem. Piecz około 15minut w temp. 170 stopni Celcjusza. Każdą część ciasta piecz oddzielnie. Ostudź.
2.Krem: wymieszaj budyń i mąkę z częścią mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej zawiesinę i ugotuj budyń. Do gorącego włóż pokruszoną czekoladę, mieszaj, aż sie rozpuści. Gdy budyń ostygnie, porcjami dodawaj margarynę cały czas miksując, aż krem będzie gładki. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
3. Każde upieczone ciasto nasącz ponczem( cukier utrzyj z sokiem cytrynowym), posmaruj kremem, złóż razem. Udekoruj polewą czekoladową, posyp posiekanymi orzechami, np. włoskimi.
Porady
Orzechy do dekoracji ciasta warto wcześniej uprażyć lekko na suchej patelni - będą bardziej aromatyczne.
Komentarze