Ciasto miodowe z kremem

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 5 min

To pyszne ciasto pięke tylko na niedzielne popołudnia dla mojej rodziny. Ten smakołyk znika ze stołu błyskawicznie.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag margaryny
    4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    4 łyżki miodu
    2tyżeczki sody
    Łyżeczka przyprawy do piernika
    Krem:
    4 szklanki mleka
    10 łyżek cukru
    6 łyżek mąki tortowej
    2 budynie śmietankowe
    2 kostki margaryny
    tabliczka białej czekolady
    sok z cytryny
    Poncz:
    sok z cytryny
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto miodowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Margarynę stop z cukrem, ostudź. Dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto. Podziel je na trzy częśći. Blachę (23x40cm)posmaruj tłuszczem, posyp bułka tartą. Łyżką rozprowadź ciasto, nakuj widelcem. Piecz około 15minut w temp. 170 stopni Celcjusza. Każdą część ciasta piecz oddzielnie. Ostudź.
    2.Krem: wymieszaj budyń i mąkę z częścią mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej zawiesinę i ugotuj budyń. Do gorącego włóż pokruszoną czekoladę, mieszaj, aż sie rozpuści. Gdy budyń ostygnie, porcjami dodawaj margarynę cały czas miksując, aż krem będzie gładki. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
    3. Każde upieczone ciasto nasącz ponczem( cukier utrzyj z sokiem cytrynowym), posmaruj kremem, złóż razem. Udekoruj polewą czekoladową, posyp posiekanymi orzechami, np. włoskimi.

Porady

Orzechy do dekoracji ciasta warto wcześniej uprażyć lekko na suchej patelni - będą bardziej aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować