Ciasto Malakoff bez pieczenia

4.5 (153 ocen)

  • 40 min

Jest to bardzo orzeźwiający i smaczny deser na zimno, najlepiej smakuje jedzony wśród najbliższych...

  • 40 min

Składniki:

  • MASA: 200g masła, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 i 0,5 szkl. mleka, 0,5szkl. śmietanki 30%, 4 łyżki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka rumu.
    PONCZ: 100 ml. soku pomarańczowego, 50 ml. rumu lub olejek rumowy.
    PONADTO: ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów(mogą być także okrągłe), słoik dżemu truskawkowego lub z czarnej porzeczki, płatki migdałowe, bezy lub suche ciasteczka do pokruszenia na wierzch.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto malakoff bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MALAKOFF 1. MASA:
    1. Szklankę mleka zagotować.
    2. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki zmiksować.
    3. Mieszankę wylać na gotujące się mleko, zagotować stale mieszając.
    4. Wystudzić.
    5. Miękkie masło utrzeć na puch.
    6. Stopniowo dodawać zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej masy.
    7. Dodać sok z cytryny i rum, wymieszać.
  • 2. PRZEŁOŻENIE:
    1.Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty.
    2. Nasączyć je ponczem.
    3. Na ciastkach ułożyć dżem małymi kleksami.
    4. Wyłożyć połowę kremu i kolejną warstwę biszkoptów itd aż do końca masy( ważne by masa była na wierzch )
    5. Na patelni uprażyć migdały i posypać nimi górę wraz z pokruszonymi bezami.
    6. Wstawić do lodówki.

Porady

Ilość masy i reszty składników zależy od wielkości formy, ja tu podałam na zwykła standardową tortownicę. Więc jak ktoś woli więcej niech po prostu podwoi składniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować