Ciasto Biała wisienka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to lekkie i bardzo smaczne ciasto. Wiśnie dodają uroku i smaku lata nawet w środku zimy...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl mąki, 1 kostka margaryny, 1 szkl cukru pudru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Beza: 5 białek, 1 szkl cukru, 1 opakowanie płatków migdałowych (małe). Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe, 1 szkl soku wiśniowego, 1,5 szkl wody, 500 ml śmietany 30%, 2 śmietanki FIX.

Ciasto biała wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Będzie się ono lepilo ale takie ma być. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni.
  • 2. Pianę z białek ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Drugą część ciasta wykładamy na taką samą blaszkę jak pierwsze i smarujemy pianą a na wierzchu posypujemy migdałami. Pieczemy około 30-35 min w temp 160 stopni.
  • 3. Przygotowane galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl wody. Dodajemy sok z wiśni i mieszamy. odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy a pod koniec dodajemy FIX-y. Jak galaretka stężeje to wykładamy ją na pierwsze ciasto potem bita śmietana i przykrywamy ciastem z bezą i migdałami (beza i migdały idą do góry). Schłodzić ciasto.

Porady

Do galaretki można dodać wydrążone wiśnie np.z kompotu a wodę w której rozpuszczamy galaretkę możemy zastąpić kompotem z wiśni.

Komentarze

Podobne przepisy