CIASTO KUBUSIOWE

4.89 (185 ocen)

  • 60 min

Zarówno smaczne, jak i kolorowe - musisz sie na nie skusic......

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1,5 szklanki maki
    8 lyzek wody
    8 lyzek oleju
    2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
    MASA KUBUSIOWA:
    duza butelka soku Kubus (ok. 1 litra)
    2 budynie smietankowe
    MASA SMIETANKOWA:
    pol litra smietany kremowki 30%
    4 łyzki cukru pudru
    2 łyzki zelatyny
    gorzka czekolada
    orzechy włoskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.89 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kubusiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubic z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac po jednym zółtku i dalej ubijac. Po ubiciu dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wode i olej, dokładnie i delikatnie wymieszac łyzka drewniana.
    Upiec biszkopt w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut.
  • 2. Po ostudzeniu biszkoptu, ugotowac budynie na kubusiu zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu. Czyli na niecaly litr soku Kubusia odlewamy szklanke soku i rozrabiamy w niej proszek z dwoch budyniów. Pozostala czesc soku gotujemy i na gotujacy sie wlewamy gotowa mieszanke, czesto mieszamy az do zgestnienia.
  • 3. Ciepły (nie goracy) budyn wylewamy na biszkopt.
  • ciasto 4. W pół szklanki goracej wody rozpuszczamy 2 łyzki zelatyny.Ostudzamy. Smietane ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i na koniec ubijania wlewamy chłodna zelatyne. Dobrze mieszamy. Mase smietanowa wylewamy na mase Kubusiowa.
  • 5. Na wierzch scieramy gorzka czekolade i dekorujemy orzechami wloskimi. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować