Ciasto kubusiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubic z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac po jednym zółtku i dalej ubijac. Po ubiciu dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wode i olej, dokładnie i delikatnie wymieszac łyzka drewniana.
Upiec biszkopt w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut.
2.Po ostudzeniu biszkoptu, ugotowac budynie na kubusiu zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu. Czyli na niecaly litr soku Kubusia odlewamy szklanke soku i rozrabiamy w niej proszek z dwoch budyniów. Pozostala czesc soku gotujemy i na gotujacy sie wlewamy gotowa mieszanke, czesto mieszamy az do zgestnienia.
3.Ciepły (nie goracy) budyn wylewamy na biszkopt.
4.W pół szklanki goracej wody rozpuszczamy 2 łyzki zelatyny.Ostudzamy. Smietane ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i na koniec ubijania wlewamy chłodna zelatyne. Dobrze mieszamy. Mase smietanowa wylewamy na mase Kubusiowa.
5.Na wierzch scieramy gorzka czekolade i dekorujemy orzechami wloskimi. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze