Ciasto "Kubusiowe"

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 10 osób

Prosty, bardzo smaczne ciasto dzieci za nim przepadają!

  • 55 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    3 budynie śmietankowe bez cukru
    900 ml pomarańczowego soku
    5 łyżek cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "kubusiowe" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec 3 cienkie biszkopty każdy z 4 jaj.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Następnie, nadal ubijając, dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej przesiać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko razem delikatnie wymieszać na jednolite ciasto.Ciasto przelać na blaszkę i piec 20 minut w 170 stopniach.

    Masa: Odlać szklankę zimnego soku i dokładnie rozrobić w nim budynie.Pozostały sok zagotować z cukrem, na gotujący się wlać rozrobione budynie, i mieszając gotować do zgęstnienia. Tak przygotowaną gorącą masą przekładamy 3 biszkopty. Na wierzch ciasta delikatnie smarujemy masą. Ciasto schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cukier Mąka ziemniaczana Sok pomarańczowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować